Намаление, промоция, отстъпка?

Намаление, промоция, отстъпкаНамалението е нещо, което всеки търговец използва, за да насочи вниманието на клиента към определен продукт или услуга. Пишем тази публикация в навечерието на Коледа и Нова година, когато намаленията, отстъпките и промоциите ни заливат отвсякъде. Ще се опитаме накратко да обясним защо (в повечето случаи) и как намаленията продават.

В основата на намаленията е импулсът за спешност, който пораждат у човека. Затова обикновено промоцията е в рамките на кратък период от време, през който продуктът или услугата трябва да бъдат закупени. Психологическият момент тук е, че при закупуване на продукт от промоция, човек усеща удовлетворение от това, че не е пропуснал момента да спести пари.

Има различни начини да предложите отстъпка от цената на продукт. Може да добавите безплатен продукт при покупка над определена цена, да предложите безплатна доставка, да фиксирате по-ниска цена, процентно намаление, можете да предложите дори и намаление, допълващо друга промоция – въпрос на творческо мислене. При всички положения един вид отстъпка може да работи по-добре от друг за Вашият конкретен пазар. Например, хората предпочитат да получат 50% повече от даден продукт на неговата нормална цена, вместо да получат 33% намаление от цената му. Или пък по-голям интерес би предизвикало 25% намаление върху вече калкулирана промоционална цена с отстъпка от 20% вместо еднократно намаление на цената с 40%.

Ако фиксирате отстъпка от 20 лв. за всяка покупка, най-вероятно продуктите в ценовия диапазон около 50 лв, ще бъдат много по-атрактивни от тези на цена от 200 лв.

Поднасянето на промоцията играе основна роля за доброто й разбиране от съответната целева група клиенти. Например: „Вземете 20% отстъпка…“ подчертава постигането на печалба, докато „Спестете 20% от…“ подтиква към избягване на загуба. В повечето случаи примерът, подчертаващ постигането на печалба, работи по-добре, но е препоръчително да направите експеримент във Вашата сфера.

Добавянето на деветки (9,99) към цената не винаги е добра идея и ще се опитаме да обясним защо. 9,99 лв. изглежда по-евтино от 10,00 лв. и най-вероятно е подходяща стратегия за продукти, които целят да изглеждат евтино или пък наистина са евтини. За луксозни стоки обаче, използването на „психология на евтиното“ може да има дори обратен ефект, тъй като потребителите на подобни продукти по-скоро биха платили повече, за да са сигурни в качеството. Въпреки масовото използване и очевидните ползи от този похват, добре е да имате предвид и този сценарий.

Колко дълго трябва да продължи промоцията е трудно да се определи, но имайки предвид импулса за спешност, за който споменахме в началото, периодът на промоцията не трябва да надвишава един месец, което особено важи за продукти, предлагани онлайн. Важно е всички срокове да са точно оказани за потребителя. Добър ефект, засилващ импулса за спешност, създават броячите, поставени до промоционалната цена, отмерващи отлитащите секунди до края на промоцията.

Както с всичко хубаво, бихме препоръчали да не прекалявате и с промоциите, особено ако предлагате малко на брой продукти или услуги. Хората могат да свикнат с това да не плащат пълната им цена, като по този начин ще сте принудени да намалите трайно цените.

Промоциите са добър начин да привлечете нови клиенти, но и възможност да покажете признателност към Вашите редовни клиенти.

Всички, които успяха да прочетат статията до края и разгледаха картинката внимателно 🙂 , получават 25% отстъпка от цената на всички услуги, предлагани от UWEB.bg.